32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalA murit Antonie Iorgovan

A murit Antonie Iorgovan

Senatorul PSD Antonie Iorgovan a murit în noaptea de miercuri spre joi, la o clinică din Viena, în urma unui stop cardiorespirator pe fondul unui cancer de pancreas, recidivat, cu metastaze.

Senatorul Antonie Iorgovan părăsise pe 29 septembrie Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti pentru a pleca la clinica din Viena, la cererea sa, fără avizul medicilor care îl îngrijeau. În vârstă de 59 de ani, el a fost operat în primăvară de un cancer la pancreas, între timp urmând un tratament cu citostatice, care impunea internarea sa periodică în spital.

Iorgovan s-a născut în anul 1948, în satul Gornea, din Caraş-Severin. Doctor în drept, Iorgovan a intrat în politică după revoluţie. În perioada 1990 – 1992, a fost senator independent şi preşedinte al Comisiei de redactare a Constituţiei României. De atunci, a fost supranumit „părintele Constituţiei“.

Între 1992 şi 1996 a fost judecător la Curtea Constituţională, iar apoi, până în anul 2000, a avut propriul birou de avocatură. În ultimii şapte ani, Iorgovan a reprezentat interesele social-democraţilor în Senatul României. Totuşi, relaţiile sale cu membrii PSD n-au fost lipsite de tensiuni. În martie 2006, i-a fost retras sprijinul politic ca urmare a unui atac extrem de dur la adresa lui Adrian Năstase. În decembrie 2006 a candidat la funcţia de preşedinte PSD, împotriva lui Mircea Geoană şi a lui Sorin Oprescu. În discursul său dinaintea votului, Iorgovan a atacat dur conducerea PSD, spunând că unii pesedişti au pus mâna pe partid şi îl folosesc ca pe un instrument personal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII